Myter och tankar....

 

 

Det bästa sättet att gå ner i vikt är att hålla sig till en sträng diet

Falskt
Att följa en noggrant fastlagd, kaloriberäknad diet är ett sätt att gå ner i vikt, men inte det bästa. En snabb viktminskning återföljs av en sänkt ämnesomsättning (den process genom vilken din kropp bearbetar det du äter och dricker). Det betyder att din kropp blir sämre på att förbränna kalorier och därför är det troligt att du går upp i vikt igen så fort du börjar äta normalt. Försök i stället att förändra din kost och kombinera dina nya kostvanor med regelbunden motion.

Fysisk aktivitet sätter fart på ämnesomsättningen och gör musklerna spänstigare. Sätt upp som mål att röra på dig 30 minuter minst 5 gånger i veckan.

Det bästa sättet att gå ned i vikt och hålla vikten är att tänka input och output. Hur mycket har du ätit idag och hur mycket har du rört på dig i dag? Det är superenkelt när man tänker så. Energin du tillför bör du även göra av med OCH det ska vara bra energi i form av frukt, grönsaker, fibrer, kolhydrater, proteiner och vatten. Sedan rör du på dig lite varje dag och gör träningen till en del av din vardag. 


Om man äter fettfattig kost blir man inte fet

Falskt
Fettfattig betyder inte alltid kalorifattig. Många ”magra” halvfabrikat innehåller nästan lika många kalorier som standard produkten. Fettfattig mat kan visserligen hjälpa dig att nå eller bibehålla rätt vikt, men det är den totala mängden kalorier du äter som räknas. En smörgås med mager ost, ett salladsblad täckt med lättmajonnäs och en portion lättglass till efterrätt kan ge massor av fett och kalorier.

 

 

Stärkelserik mat gör dig fet

Falskt 
Uppfattningen att livsmedel som potatis, ris och bröd leder till övervikt är svår att påverka hos människor som har vuxit upp med sådana råd. Sanningen är emellertid att stärkelsehaltiga, kolhydratrika födoämnen i måttliga mängder verkar mättande och ger långtidsenergi. De innehåller också viktiga vitaminer och mineraler (Bl.a. B-vitaminer, kalcium och järn) och är en viktig ingrediens i en kost. Ett gram kolhydrater innehåller 4 kalorier – att jämföra med ett gram fett som innehåller 9 kalorier.

Du bör däremot se upp med stärkelse och fettrika livsmedel som kakor, kex och pajer eftersom de innehåller mycket kalorier.

 

 

Man ska aldrig blanda protein och kolhydrater i samma måltid

Falskt 
Denna viktminskningsmetod, som kallas kombinationsdieten eller Haydieten, har haft viss framgång, men det beror sannolikt bara på att den ger ett strikt bantningsprogram med ett totalt kaloriintag som ligger under genomsnittet. Principen att hålla isär protein och kolhydrater går i själva verket emot alla regler för sund kost. De spårämnen som finns i olika livsmedelsgrupper kan hjälpa till med matsmältningen och de B-vitaminer som ingår i kolhydrater kan hjälpa kroppen att tillgodogöra sig proteinernas aminosyror.

Du behöver lite av varje av det som bjuds på i matväg, så länge det är nyttigt! Tycker du att det är för mäktigt med kolhydrater och proteiner i samma måltid dela upp det under dagen men du behöver bägge för att få i dig tillräckligt med näring för kroppen. Du behöver kolhydrater  till exempel innan du tränar för att kunna bränna fett och proteiner efter träningen för att kroppen ska kunna återhämta sig. Det här påverkar hår, hud, muskler, naglar, tänder ja hela paketet.  

 



Alkohol är bra för hälsan

Falskt 
De flesta experter är ense om att den ur hälsosynpunkt störta tillåtna mängden alkohol är motsvarande två små glas vin per dag för kvinnor och 0,75 liter öl för män. Man bör komma ihåg att alkohol innehåller många kalorier. T ex innehåller en halv liter öl 200 kalorier och ett glas sött vin 120 kalorier.  

Det finns undersökningar som visar att en mindre mängd alkohol kan förebygga alteroskleros (förtjockade och hårda artärer) och kranskärlssjukdom, men dessa positiva effekter gäller bara män över 35 år och kvinnor efter menopausen. Om man regelbundet överskrider dessa gränser riskerar man leverskador och inflammationer i magsäck och matstrupe. Ett högt alkoholintag har också kopplats till cancer i lever, mun, matstrupe och bröst.

Källa:kosttipset.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0