Myter om mat...

Om man äter sent på kvällen förvandlas maten direkt till fett

Falskt
När på dygnet du äter inverkar inte på vad som händer med kalorierna. Om du äter ditt huvudmål sent på kvällen men inte fått i dig ett överskott av kalorier under dagen finns det inget som gör att det du äter sätter sig runt midjan lättare än om du äter samma mängd mat klockan 18.00. Däremot kan sena måltider ge dig magbesvär och halsbränna, som gör att du inte kan sova.

Man blir tjock av potatis

Falskt 
Potatis är ett bra baslivsmedel som ger kroppen både mättnadskänsla, vitaminer och mineraler. Enligt GI –tabellen har potatisen ett lite högre värde än till exempel pasta. Men för att de ska höja blodsockret till alltför höga nivåer krävs det att du äter ett helt berg.

Tänk på att äta potatisen så rent som möjligt, det vill säga utan feta och sockriga såser. Låt alla goda vitaminer vara kvar genom att inte koka för länge, vår fina, svenska potatis är supergod som den är.

Naturgodis är perfekt för bantare

Falskt 
Tyvärr, det är inte så att allt som är naturligt är smalt! Många av de sötsaker du hittar i disken med naturgodis innehåller stora mängder både fett och socker.

Till naturgodis hör oftast nötter och är de orostade, osaltade och naturliga är de bra och nyttiga för hår, hud och naglar. Så välj alltid så naturligt som möjligt för din kropp även fast det inte alltid påverkar vikten.

Avokado och bananer är två kaloribomber

Falskt 
Båda innehåller visserligen fett men de ät definitivt inga fiender! Avokadon är kaloririk, men fettet i den är nyttigt fett. Och en god klick avokadoröra då och då ger dig inga viktproblem. Banan innehåller inte fler kalorier än keso och är dessutom full med viktiga vitaminer och mineraler.

Frukt och grönsaker kan summa kardemumma alltid ätas med gott samvete. I den mat vi äter finns det mycket dolda kalorier men frukten ger oss bara vitaminer, mineraler, antioxidanter som stärker upp immunförsvaret och vatten som rensar ut gifter. De fetter som avokado och banan innehåller är fetter som vår kropp vill ha, som den kan tillgodogöra sig och som den lätt smälter och sedan rensar ut. 

Vegetarianer går ner i vikt

Sant 
Jodå, vegetarianer är ofta smalare än personer som äter mycket kött. Men det hänger förmodligen ihop med att de är uppmärksamma på vad de stoppar i sig. Om du väljer den gröna linjen men fortsätter att äta onyttigheter med mycket fett och socker mellan målen kommer du att öka i vikt.

Animaliska produkter som kött och fetter som smör tar längre tid för kroppen att bearbeta än vegetabiliska som quorn och olivolja. Kroppen har också lättare att ta upp näringen i grönsaker än i animaliska råvaror och mättnadskänslan kan därför infinna sig tidigare, kroppen känner att den fått tillräckligt med mat tidigare helt enkelt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0