Myter om mat...

 

 

Man måste skynda sig att förbränna maten, annars går man upp i vikt

Falskt 
Eftersom kroppen själv sköter förbränningen. Tänk på att hjärtat slår, lungorna producerar utandningsluft, blodtrycket hålls relativt konstant, kroppstemperaturen är kring 37 grader, njurarna producerar urin och hjärnan producerar tankar. Allt detta, och lite till, är förbränning, och det sköter kroppen allra bäst själv. 

 


Kött ligger i magen 36 timmar och sedan ruttnar det

Falskt 
Kött börjar brytas ner redan i munnen genom tuggning, däremot fortsätter nedbrytningen i magsäcken med hjälp av enzymer. När detta är gjort transporteras köttet nu i sin nedbrutna form runt i blodbanan till de celler som behöver dem. Efter 36 timmar har det som inte använts i stället kommit ut den naturliga vägen. 

 


Snabbmat är onyttigt

Falskt & sant
Varför skulle något vara onyttigt bara för att man tillagar det snabbt? För det är vad snabbmat betyder. Det betyder inte att man ska äta det snabbt. Fast food är okey om du äter det slow.

Dagens snabbmat förknippas oftast med hamburgare, pizzaslice, pastarätter med mycket grädde och grillad toast. Sådan mat är onyttig och den bör undvikas om man vill äta och leva hälsosamt. Snabbmat betyder inte man ska äta den snabbt visserligen men mat som har tillagats snabbt saknar oftast den näring och kärlek vi behöver i vår mat. Var kritisk i ditt val av snabbmat. 

 


Man kan äta hur mycket frukt som helst

Falskt 
Varför skulle man äta hur mycket frukt som helst? Livsmedel blir inte nyttigare för att man äter mycket av dem. Om man äter ”hur mycket frukt som helst”, orkar man inte äta annan mat, och det i sin tur, leder till att man får en rad brister i kroppen. 


Mjölk är bara för barn, det är onyttigt för vuxna

Falskt 
Både barn och vuxna behöver mjölk, men barn behöver större mängd mjölk i förhållande till sin kroppsvikt. Eftersom så väl vuxna som barn behöver vara rädda om sitt skelett, krävs det att man fyller på med tillräcklig mängd kalk för att inte äventyra tillväxt under barndomen, och benskörhet i vuxen ålder. Men mjölk innehåller inte bara kalk, den innehåller 14 av de 18 näringsämnen vi behöver varje dag. 

Inom den vegetariska världen sägs det att mjölk urkalkar skelettet och att det är bättre att äta mörkgröna bladgrönsaker för att få i sig kalcium. Vi kanske inte behöver välja mellan dessa påståenden utan säga att mjölk är bra och gröna bladgrönsaker är också bra. Skelettet behöver kalcium för att växa och hålla sig starkt det är fastställt. Mörkgröna bladgrönsaker som broccoli till exempel är lättare att tas upp av kroppen men då måste du äta det varje dag och här tror jag att den teorin faller för att människor vill inte behöva äta mörkgröna bladgrönsaker varje dag. 

De vill hellre ta ett glas mjölk och det är väl okej då mjölk innehåller andra nyttigheter.  Men jämför du just kalciumupptaget så vinner de mörkgröna bladgrönsakerna över mjölken.

Källa:Kosttipset.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0