Myter om mat...

 

 

Ett glas rödvin om dagen är bra

Sant

Speciellt äldre som äter blodförtunnande medicin kan slippa ta den om de tar ett glas rödvin istället.

I rött vin finns det flavonoider som innehåller antioxidanter och som kroppen vill ha och mår bra utav. Flavonoiderna finns i alla röda bär och sitter i skalet. 

 

Fett ska till varje pris undvikas

Falskt 
Det är rätt att fet innehåller mängder av kalorier, med det är också en viktig ingrediens i en sund och välavvägd kost och det är en bra källa till vitaminerna A, D och E. Näringsexperterna rekommenderar dock att maximalt 35 % av kalorierna i kosten kommer från fett (elva % av mättat fett som finns i smör och kött).

 

 

Jag äter hälsosamt men går ändå inte ner i vikt

Sant
Om du verkligen äter lite kan det finnas andra förklaringar till att du inte går ner i vikt: vissa mediciner t ex antidepressiva preparat, steroider och klimakteriebehandling med hormon i högdos kan göra det svårare att gå ner i vikt. Det kan också vara värt att låta din läkare testa hur din köldkörtel fungerar (en underpresterande köldkörtel gör ämnesomsättningen långsammare, vilket medför att det blir svårare att förbränna kalorier).

Problemet för de flesta människor är att de underskattar hur mycket de äter. De tänker inte på småätandet, t ex medan de lagar mat, alkoholen som de dricker på en fest, eller den handfull småkakor som de knaprar i sig medan de pratar i telefon. Allt detta ger en förvånansvärt stor mängd kalorier. Det enda sätt att veta exakt hur mycket man äter och dricker är att anteckna precis allt som passeras in mellan läpparna. Glöm inte att motion, sömn och stress är aspekter som kan påverka

Källa:kosttipset.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0