Myter om träning

En halvtimme motion varje dag räcker för att må bättre.

Sant 
All motion är bra för hälsan och bara en halvtimmes aktivt tempo om dagen har bevisat positiva effekter. Lägg inte så mycket vikt vid hur länge du tränar, utan bestäm dig istället för att få till rörelse varje dag. Håll igång kroppen på ett enkelt sätt genom att ta trapporna, cykeln eller varför inte ta en promenad efter lunchen eller en joggingtur till bussen. 

 


Det går att gå ner 10 kilo på 10 dagar.

Sant
Det är fysiskt möjligt men är långt ifrån hälsosamt. Viktminskningen består då till största del av vatten, tömda tarmar och tappade muskler. När du sedan äter igen går du snabbt upp alla kilon du blivit av med och oftast några till.

 

 

Efter träning kan du trycka i dig vad som helst för kroppen bränner bort det direkt.

Falskt
Visserligen ökar förbränningen efter ett träningspass men det innebär inte att du kan äta en chokladkaka utan att det märks. Däremot är det alltid viktigt att äta direkt efter ett pass för att återställa blodsockerbalansen. Det du äter efter träningen är nästan lika viktigt som själva träningen, då din kropp behöver återhämtning och påfyllnad i form av näring från kolhydrater, proteiner, fett och vätska. Kolhydrater ger energin tillbaka och proteinerna hjälper till att bygga dina muskler. 

 


Man väger mer om man har kraftig benstomme.

Falskt
Det är tyvärr ingen giltig anledning att skylla på. Skelettet utgör ungefär 20 procent av kroppsvikten. Även om du är kraftigt byggd är det oftast inte det som orsakar övervikt eftersom vikten mellan en liten benstomme och en stor är mycket liten. Du kan se bredare ut om du har kraftig benstomme, om till exempel höfter och handleder. Kanske känner du dig tyngre bara för att du ser bredare ut men det kan även ge samma känsla om du är muskulös eller överviktig.  

 



Träning innan frukost förbränner mer fett.

Sant
Det är självklart bättre att ta en promenad på kvällen än ingen alls. Men du får bättre utdelning på morgonen före frukost. Det beror framför allt på att hormonbalansen styr in kroppen på fettförbränning på morgonen. Dessutom har du så lite blodsocker och alternativa bränslen i blodet, så kroppen blir tvungen att ta din energi från fettreserverna. Men man orkar mer om man äter innan än om du inte gör det, så det går ungefär jämt upp.

 

Källa:motionstipset.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0