12 steg som hjälper dig ut i löpspåret !

1. Packa på förhand

Ta fram träningskläderna som ligger hemma i garderoben, eller packa väskan redan kvällen innan om du ska träna någon annanstans. Det gäller att eliminera alla dåliga ursäkter för att träna och göra det så enkelt som möjligt för sig själv att få på träningsutrustningen - trots att det tar emot ibland.

 

2. Träna på hemvägen

Kör direkt till träningsanläggningen efter att du stämplat ut eller spring hem från jobbet. Det gör att du inte riskerar att först hamna i soffan därhemma. Med lite planering kan träningen bli ett transportmedel till och från jobbet. Har du långt till jobbet kan du ta bussen en bit på vägen.

 

3. Byt om direkt

Dra på dig träningsutrustningen direkt när du kommer hem från jobbet - även om du inte tänker ge dig ut och springa förrän senare på kvällen. När du väl fått på dig träningskläderna är det svårare att ångra sig utan att ha svettats lite först.

 

4. Hitta en träningskamrat

Det är lättare om man har någon som pushar och stöttar en. Försök också att ha någon som du är på samma nivå med eller som är "bättre". Försök också att motivera dig själv att fortsätta även om kompisen inte vill eller lägger av.

 

5. Investera i en träningspartner

Boka en personlig tränare om det är vad som behövs. Skaffa hjälp och kunskap om hur och när du ska träna. Betala gärna i förskott också så är det svårare att dra sig ur.

 

6. Nöj dig med lite

Allt är bättre än inget. Jämför dig inte med andra, du kommer dit om du verkligen vill. Om du aldrig har sprungit förut kan du inte räkna med att börja med att springa milen eller flera kilometer. Börja från början, spring några minuter och gå några, spring, gå osv. Försök att puscha dig själv. Om du använder samma sträcka så kan du mäta hur långt du orkar. Tex första gången orkade jag till macken, eller affären nästa gång ska jag orka förbi den. Sätt nya mål och utmana dig själv.

 

7. Belöna dig själv

Motivera dig själv med det som just du gillar. Belöna dig inte med mat eller godis och sånt utan välj andra saker. Tex ett par nya joggingskor för att du är så duktig. Den där skjortan som du kanske inte har komma i förut, unna dig den osv. 

 

8. Fyll på med energi

Är du trött och saknar energi för att träna kan det bero på att du helt enkelt slarvat med energiintaget timmarna före träningspasset. Drick ett par glas vatten och ät ett lätt mellanmål t.ex. i form av en marmeladsmörgås 2-3 timmar innan du ska ut och springa. Komplettera eventuellt med en banan en timme före träningsstart.

 

9. Variera och lek med träningen

Börjar du ledsna på att löpträna är det dags att testa något nytt och lägga in lite variation i träningen. Är du t.ex. trött på långa uthållighetspass så kan du skippa dem under en period och istället springa korta, snabba tempopass. Har du sprungit samma runda i åratal så är det dags att leta upp en alternativ runda - gärna i en helt annan miljö. Ge dig t.ex. ut i terrängen ibland, om du vanligtvis springer på asfaltsvägar.

 

10. Ta hjälp av mobiltelefonen

Ställ in mobilen så den larmar när det är dags att ta på träningskläderna. Kom överens med några kompisar att ni skickar sms-meddelanden till varandra varje gång ni varit ute och sprungit - och sporra varandra att träna mer. Har du en gps i mobilen kan du också anmäla dig till någon av alla nya digitala träningstjänster som finns på Internet; t.ex. där du och dina vänner kan följa med i varandras träningsdagböcker online, och tävla om vem som springer flest träningsrundor, flest kilometer eller vem som har bäst femkilometerstid.

 

11. Anmäl dig till en löptävling

Leta upp ett lopp som passar din nivå, anmäl dig och betala startavgiften med detsamma. Berätta också för vänner och bekanta om dina löparambitioner. Om du har satt upp ett konkret mål att träna för, har betalat in startavgiften och om flera känner till att du ska tävla, så ökar den inre pressen och motivationen att ge sig ut och träna även när det tar emot som mest.

 

12. Hitta lusten

Om du upplever att du inte trivs med att dra på dig löputrustningen är det på tiden att du frågar dig själv varför du egentligen löptränar. Gillar du att springa eller känns det som om löpningen är ett nödvändigt ont? Träningsglädjen är i längden det viktigaste för att du ska få på dig löparskorna. Du behöver antingen hålla löplusten vid liv eller välja en annan träningsform.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0